oczvirkova.blog.pravda.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Psy a mačky nie sú hračky

Začína čas Vianoc a mnohí ľudia uvažujú o darčeku pre svojich najbližších. A niektorí zvažujú aj živý darček. Živý darček môže byť naozaj ten najkrajší a najlepší darček, ktorý môže niekto darovať, ale len vtedy, ak je darček naozaj dobre pripravený. Inak to môže skončiť podobne, ako v príbehu od Báry Kollmanovej.

 

1. Kto sa bude o zvieratko starať?

Ak chcete darovať zvieratko, tak si musíte uvedomiť, že nedávate vec, ale živého tvora, ktorý s obdarovaným bude žiť mnoho rokov a že sú s ním spojené povinnosti, ktoré bude musieť niekto zabezpečiť. Nečakajte, že Vaše štvoročné dieťa vyčistí záchodík mačičke, alebo bude chodiť na prechádzku so psíkom. Ak darujete zviera dieťatu, uvedomte si, že časť povinností bude môcť prebrať, ale väčšinu poviností bude musieť zabezpečiť dospelý člen domácnosti. A tiež si treba uvedomiť, že každé zvieratko má určité potreby, ktoré obdarovaný bude musieť rešpektovať. Ako venčenie psíka, čistenie záchodíkov mačičky, či zajkov... Že niektoré zvieratká žijú aj vo výškach a môžu zničiť veci, lebo sú proste živé...

 

2. Chce obdarovaný záväzok na niekoľko rokov?

Zvieratko je väčšinou záväzok na niekoľko rokov. Mačičky sa v priemere dožívajú 14. rokov, psíčkovia podľa velkosti od 8 do 20.  A k starostlivosti o zvieratko patrí aj čas dovoleniek. Má sa kto o zvieratko postarať, ked sa vyberie obdarovaný na dovolenku, či prázdniny? Bude chodiť najbližších 14 rokov len na miesta, kde môže zo sebou zobrať svoj živý darček?

 

3. Každé mláďatko vyrastie...

Väčšinou bývajú populárne darčeky čo najmladšie šteniatka, mačiatka, zajačiky. Lebo sú také bábätkovsky ,,roztomilé“. Ale práve tieto zvieracie bábätká vyžadujú najviac pozornosti, najväčšiu starostlivosť, sú najviac chorľavé a navyše ak sú oddelené od matky primladé, často im chýba potrebná socializácia a často imunita. Preto ak už chcete darovať mláďatko, spravte tak jedine, ak viete, že sa mu behom vyrastania bude mať kto venovať, že obdarovaný nie je celé dni v práci, alebo že v rodine je viac členov, ktorí sa o zvieracie bábätko budú starať spoločne. A zvlášť pri mačiatkach, ak sa chcete vyhnúť problémovému správaniu, ktoré vzniká ak zvieratká vyrastajú bez súrodencov a rodičov, si miesto jedného darujte rovno dve. Pri vyrastaní im nebude smutno, keď sa dostanú do puberty, budú sa mať s kým vyblázniť a nebude im dlho, ak ich dvojnožec bude pridlho v práci.

 

4. Nezabúdajte na základnú výbavičku pre zvieratko

Väčšina zvieratiek potrebuje na úspešné spolužitie s ľuďmi základnú vybavičku. Pokiaľ darujete pod stromček zvieratko a túto výbavičku nemáte, tak si minimálne na dobu Vianoc, kedy sú obchody zavreté poriadne zneprijemníte život.

Pri mačičke je to záchodík, prepravka, ideálne aj škrabadielko  a dve misky (jednu na vodu a jednu na granulky). Samozrejme do záchodíka je potrebná podstielka a na kŕmenie aspoň jedno balenie granuliek pre mačičky.

Psík potrebuje obojok a vodítko a zase dve misky a balenie granuliek pre psíkov. A pri krátkosrstých a bezsrstých plemenách, ešte aj oblečenie pre psíkov, pretože inak vonku pri prechádzkach ochorie.

Králiček ako základnú výbavičku potrebuje klietku s napájadlom, podstielku do nej, ideálne aj záchodík, ktorý väčšina králikov používa a prepravku na cestovanie a samozrejme potravu, čiže vhodné granule a seno.

Chrčky a morčatá potrebujú tiež vhodnú klietku samozrejme s napájačkou a vhodné krmivo. To isté platí pre vtáčiky.

Vodné zvieratá (rybičky a korytnačky) potrebujú vhodné akvárium a vhodné krmivo.

Ak túto výbavičku spolu s darčekom nezabezpečíte obdarovanému pripravíte miesto radosti nepríjemné chvíle čakania, kedy skončia Vianoce a on konečne bude môcť íst kúpiť vhodnú výbavu.

 

5. Prevziať zodpovednosť za živý darček, ak ho obdarovaný nebude chcieť

Ak napriek všetkému vyššie uvedenému obdarovaný nebude chcieť alebo môcť živý darček, je na darcovi, aby zavezpečil, že darček neskončí vyhodený na ulici. Buď by si mal zaistiť, že ten, od koho zvieratko prevzal ho do určitej doby vezme späť, alebo počítať s tým, že si darček nechá aspoň do doby, kým pre neho nenájde iný domov. Čo však môže trvať dlhšie.

 

 

Ak napriek tomuto chcete ešte stále darovať zvieratko, zamyslite sa nad alternatívou, že si zvieratko rezervujete, pripravíte pre obdarovaného všetko, čo pre zvieratko potrebuje a dáte mu pod stromček ,,poukážku na živý darček“, čiže ho vezmete k človeku, od ktorého darček adoptujte, kúpite, dostanete, aby si svoje zvieratko vybral sám. Konieckoncov, ani Vy sa nespriatelite s niekym len preto, že sa páči Vaším známym, ale musí sa predovšetkým páčiť Vám.

A keď takto zodpovedne pristúpite k darovaniu živého tvora, darujete súčasne darčeky dva. Jeden človeku, ktorý získa verného spoločníka, ktorý ho bude vždy vidieť ako toho najúžasnejšieho a dokonalého tvora a druhý pre zvieratko, ktoré získa to, na čo jediné čaká – bezpečný domov.


O mačičkách | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014