oczvirkova.blog.pravda.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mačacia chrípka

Nie som veterinár a tento článok je napísaný len z pohľadu laika, ktorý sa o mačičky pár rokov stará. Mnohé knihy o mačičkách píšu o mačacej chrípke. A občas tento výraz použíjú aj veterinári. O čo však naozaj ide? Výraz mačacia chrípka je pomerne nepresný a neurčitý. Vyvolať ju môžu totiž tri rozličné vírusy, ktorých symptómy sa líšia. Spoločné majú najmä to, že sú neprenosné na človeka a iné živočíšne druhy a voči ním môžu byť mačičky očkované. Behom liečby všetkých uvedených chorôb by mali byť zvieratá držané v teple a mali by byť izolované od ostatných, zvlášť neočkovaných, mačičiek.

 

Vírus infekčnej rhinotracheitídy

Táto choroba sa prejavuje podobne, ako vírus nádchy u človeka. Postihnutá mačička kýcha, často sa pridá aj zápal hrdla a priedušnice. Väčšinou ju sprevádzajú len mierne zvýšené teploty mierne nad 39°C (normálna teplota mačky je 38°C-39°C). Zápal očí nie je symptómom tejto choroby, ale mnohí veterinári jej ho mylne pripisujú.

Vzhľadom na to, že sa jedná o ochorenie vírového pôvodu, antibiotiká slúžia skôr ako prevencia, aby sa v oslabenom organizme neusadili aj baktérie a nespôsobili ďalšie komplikácie. Lepšou voľbou sú však prípravky na podporu imunity ako sú plerasan či imunoglukán a odsávanie hlieniku z nošteka za pomoci odsávačky hlienov pre kojencov. Kým je hlien priesvitný, nie je potrebné nasadiť antibiotiká, prejavom baktreriálnej infekcie je zmena jeho farby na žltú, či zelenú. Rhinotracheitída má obvykle krátky priebeh a podobne, ako u ľudskej nádchy väčšinou odoznie bez väčších komplikácií aj sama. Urýchlenie liečby môžete podporiť homeopatikami (napr. koryzaria). Behom liečby je potrebné choré zviera držať v teple.

 
Mačací herpes vírus

Pri jeho nástupe sú prejavy podobné ako u rhinotracheitídy. Nádcha, kýchanie, zápal hrdielka a priedušnice. Na rozdiel od rhinotracheitídy však má sprievodný symptóm v podobe zápalu očí. Soplík z nošteka môže byť ešte priesvitný, ale hlien z očí už v priebehu jedného, dvoch dní mení farbu na žltú, prípadne bielu. A práve na očiach sa aj herpes drží najdlhšie a môže zvlášť u mačiatok spôsobiť vážne problémy, neliečený až slepotu. Pri herpesviróze však vírus napáda aj priedušnicu a v dychacích cestách vie narobiť značné škody. Priemerné teploty, pri herpesviróze sú okolo 40°C, pr zvlášť ťažkom priebehu aj vyššie. Ak teplota prekročí 41°C, je nevyhnutné mačičku ochladiť a zraziť ju veterinárnymi prípravkami, prípadne aj infúziou, či bolestivým podkožným zavodnením. Pri dlhšom neliečení herpesvíru sa naň zvyknú naviazať baktriálne infekcie a tie vedia veľmi poškodiť dýchacie cesty. Takto poškodené dýchacie cesty sú veľmi bolestivé s krvácaním.

Liečba herpesvíru by mala prebiehať dvomi spôsobmi súčasne. Brániť bakteriálnej infekcii antibiotikami a podporovať imunitu. V prípade herpesviru by som okrem plerasanu odporučila aj terapiu prípravkom zylexis, ktorý vie úžasne podporiť imunitu. Zvykne sa aplikovať v troch dávkach injekčne podkožne, spôsobom prvý deň, tretí deň a desiaty deň alebo prvý deň, tretí deň a siedmy deň. Jeho výrobcovia odporúčajú aj iné schémy podávania, ale pri mačatách som zažila veľmi pozitívne výsledky aj po jednej samotnej dávke alebo dvoch dávkach v priebehu troch dní. K tomu samozrejme odporúčam podávať plerasan (imunoglukán) vo zvýšenej dávke 1 ml na 1 kg hmotnosti zvieraťa. Pri nádche je dobré odsávať hlien z dýchacích ciest odsávačkou pre kojencov. Čo sa týka liečby antibiotikami, ideálna je cielená liečba na základe rozboru hlienu (robí sa napr. na veterinárnych ústavoch), ale často stav pacienta nedovolí čakať na výsledky, pretože tento rozbor trvá niekoľko dní a tak sa antibiotiká nasadia na slepo. Ak v krátkej dobe pred vypnuknutím infekcie brala mačička iné antibiotiká, oznámte to veterinárovi, pretože opakované podávanie rovnakých antibiotík znižuje ich účinosť a môže spôsobiť, že budú neúčinné.

Ak herpesviróza spôsobí mačičke také bolesti, že odmieta jesť, je potrebné ich tlmiť (zase veterinárnymi prípravkami) a naďalej pokračovať v predošlej liečbe spolu so stimulovaním imunity. Na zníženie krvácania slizníc môžete podávať ascorutín 1 tabletku na 2 kg na deň. Na vykašlávanie môžete podávať zase mucosolvan tabletky v dávke 1 tabletka na 2 kg na deň. Samozrejme, behom liečby musí byť choré zvieratko držané v teple. Liečba môže trvať niekoľko týždňov, v zvlášť závažných prípadoch aj viac ako mesiac.

 
Vírus mačacej kalcivirózy

Z porovnávania priebehu mačacej kalcivirózy mám pocit, že ide o najhorší z vírusov spôsobujúcich mačaciu chrípku. Jeho prejavy sú podobné ako pri herpesviróze, nádcha, kýchanie, kašlanie, zapálené oči, ale k tomu sa ešte pridávajú zapálené ďasná a lézie (pluzgiere, vredy, tmavočervené miesta) na jazyku. Charakteristický je zápach z papuľky, ktorý občas býva mylne interpretovaný ako ,,výmena zúbkov“, zubný kameň, či problém v papuľke. Teplota pri kalciviróze býva od 40°C, často aj okolo 42°C. Zviera nemusí mať v počiatočnom štádiu iné symptómy okrem únavy a zápachu z papuľky, avšak v ďalšom štádiu, keď sa spustí nádcha, býva tak silná, že spôsobuje vážne problémy pri dýchaní. Pridruženou komplikáciou býva bakteriálna infekcia, ktorá zvykne spôsobiť až zápaľ pľúc.

Liečba je zase niekoľko kroková. Je potrebné držať teplotu pod 40°C, čiže znižovať ju liekmi od veterinára (existuje niekoľko druhov, ale podávajú sa všetky injekčne). Je nutné zabrániť rozšireniu bakteriálnej infekcie prostredníctvom antibiotík, ideálne je cielená liečba na základe bakteriologického vyšetrenia hlienu (robí sa napr. na veterinárnych ústavoch), ale často stav pacienta nedovolí čakať na výsledky, pretože tento rozbor trvá niekoľko dní a tak sa antibiotiká nasadia na slepo. Ak v krátkej dobe pred vypnuknutím infekcie brala mačička iné antibiotiká, oznámte to veterinárovi, pretože opakované podávanie rovnakých antibiotík znižuje ich účinosť a môže spôsobiť, že budú neúčinné.

Okrem toho je dobré podporovať imunitu. A zase odporúčam kombináciu zylexisu a plerasanu. Zylexis v schéme prvý, tretí a siedmy deň, plerasan každý deň 2 ml na 2 kg hmotnosti. Plerasan odporúčam podávať ďalej aj po odoznení príznakov ešte tri mesiace.

Liečba trvá niekoľko týždňov, často presahuje obdobie jedného mesiaca a behom nej musí byť zvieratko držané v teple.


 
 
Homeopatiká ako súčasť terapie mačacej chrípky

Ako súčasť terapie môžete použiť aj homeopatiká. Kamarátka má niekoľko odskúšaných v praxi a bola ochotná podeliť sa o skúsenosti a tak ich môžem sprostredkovať.

Keďže veľký problém pre mačičky je strata čuchu, pri nádche používa Coryzaliu. Coryzalia totiž výborne rozpúšťa hlieny v nose a tým urýchľuje liečbu.

Pri zápale hrdla môžete použiť Homéogéne 9, ak ešte zápaľ nespôsobuje vážnejšie problémy, ale hrdielko je už červené a bolí. Ak sa pridruží k zápalu hrdielka aj strata hlasu, použite Homeovox.

Alternatívou k Mucosolvanu (tabletkám, sirup mačičkám nechutí) je Stodal. Ale pozor, nekupujte ho ako sirup, ten mačičky nemajú veľmi radi, a preto použite radšej stodal granule 2x 4g.

Všetky homeopatiká sú rozpustné vo vode, a môžete ich použiť tak, že ich pridáte do misky s vodou, ale tam treba dohliadnuť, aby ju mačičky naozaj pili. Toto sa dá aplikovať aj keď ide o divoké pouličné mačičky, ktoré nemôžete inak ošetriť.

Čo sa týka dávky homeopatík, postupujte podľa príbalového letáku, kde použite dávku pre kojencov.

Okrem iného môžete použiť aj bylinkové čaje, ale chutia len niektorým mačičkám.

 
 

Všetky tri spomenuté ochorenia môžu prebehnúť ľahšie, ako som opísala, ale aj horšie. Najhoršie postihujú malé mačiatka a následky môžu pretrvávať aj do dospelosti. Pri zápaloch očí môžu tieto ochorenia spôsobiť zrastenie slzných kanálikov, ktoré naštastie zvieratám neprekáža, len sa prejavuje zvýšeným slzením, či znečisťovaním srsti okolo očí. V horšom prípade môže nastať otočenie mihalníc dovnútra oka, čo je nevyhnutné chirurgicky ošetriť, pretože zviera trpí neustálym dráždením oka. Okrem toho môže, zvlášť pri mačatách, dôjsť k zrasteniu viečok, ktoré spôsobí čiastočnú stratu zraku a preto by sa malo chirurgicky ošetriť. A pri herpesviróze sa môže tak vážne poškodiť rohovka, že bude nutné oko vybrať, aby sa zabránilo opakovaným zápalom a poškodeniu mozgového kmeňa.

Očkovanie znižuje pravdepodobnosť, že sa mačička nakazí uvedenými chorobami, ale nevýluči túto možnosť úplne. Pri očkovaných zvieratách však infekcia prebieha obvykle miernejšie.

 

 


O mačičkách | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014